Sastojci:
500 g belog pasulja
1 kašičica sode-bikarbone
voda za kuvanje
so, biber
4 čena belog luka
maslinovo ulje
Priprema:
1. Pasulj oprati, naliti vodom i ostaviti da prenoći. Sutradan isprati pasulj i naliti ga novom vodom pa kuvati dok ne provri. Vodu promeniti, naliti toplu vodu i kuvati dvadesetak minuta. Zatim, ponovo zameniti vodu, dodati sodu-bikarbonu i kuvati sve dok pasulj ne omekša.
2. Kuvan pasulj dobro ocediti i ostaviti da se prohladi.
3. Dodati so, biber, sitno seckan beli luk i maslinovo ulje prema ukusu.
4. Štapnim mikserom ispasirati masu tako da se dobije željena gustina. Po želji, dodati još malo maslinovog ulja.
5. Namaz preručiti u posudu sa poklopcem, zatvoriti i ostaviti da se dobro ohladi.
6. Poslužiti uz topao hleb, dvopek, krekere i dekorisati po želji.
Savet: Za pripremu ovog namaza može se koristiti i pasulj iz konzerve.