Start Deserti Torte Čokoladna torta sa kafom

Čokoladna torta sa kafom

Čokoladna torta s kafom
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 110 min
  • 8-10 osoba
  • Lako

Sastojci:

Kora
10 belanaca
200 g šećera
5 žumanca
250 g mlevenih lešnika
2 kašičice kafe
Fil
5 žumananaca
250 g šećera u prahu
100 ml kuvane (turske) kafe
250 g margarina
200 g čokolade za kuvanje
I još
rum za natapanje kora

Koja je vaša omiljena torta?

Priprema:

Kora
1. Belanca umutiti u čvrst sneg. Žumanca dobro umutiti sa šećerom, sve dok ne postanu svetložute boje i kristali šećera poču da se tope.
2. U umućenu masu dodati sneg od belanaca i lagano promešati.
3. Dodati lešnike i kafu, pa ponovo sjediniti smesu.
4. Smesu izručiti u kalup za torte (28-34 cm) obložen papirom za pečenje.
5. Peći u ugrejanoj rerni na 180ºC oko dvadeset minuta (proveriti čačkalicom da li je sredina pečena – ako na čačkalici nema tragova testa može se izvaditi).
6. Pečenu tortu izvaditi iz pećnice i ostaviti da se ohladi, pa preseći na tri dela.
Fil
1. Šećer u prahu i kafu kuvati sve dok se ne dobije gustina meda.
2. Skloniti sa vatre pa dodati prethodno blago umućena žumanca i rendanu čokoladu, pa mešati dok se sve ne otopi i dobro sjediniti.
3. Posebno umutiti margarin i dodati u prohlađenu smesu, te sve dobro umutiti da se sastojci dobro povežu. Pripremljeni fil podeliti na tri dela.
Finalni postupak
1. Na tacnu položiti prvu koru, premazati (natopiti) s malo ruma i ravnomerno naneti trećinu fila. Postupak ponoviti još dva puta, pa tortu obložiti filom sa svih strana i dekorisati po želji.
2. Pripremljenu tortu ostaviti na hladnom mestu da odstoji najmanje osam sati, a zatim poslužiti.

Više recepata za predivne čokoladne torte pogledajte ovde.