Sastojci:
Za koru:
5 jaja
2 dl šećera
1 vanil-šećer
2 dl ulja
malo ruma
250 g brašna
30 g kakaoa
1 prašak za pecivo
Za fil:
6 srednjih jabuka
1 dl vode
200 g šećera
3 kašike ruma
100 g čokolade
200 g margarina
Za preliv:
2 dl soka od jabuka
Za glazuru:
100 g čokolade
50 g margarina
2 kašike ulja
Priprema:
Kora:
1. Umutiti jaja sa šećerom i vanil-šećerom. Dodati ulje, rum, kakao i brašno pomešano s praškom za pecivo, pa sve umutiti mikserom.
2. Dobijenu smesu sipati u pravougaoni pleh (20 x 30 cm) postavljen papirom za pečenje i peći u rerni zagrejanoj na 180°C oko 30 minuta.
3. Ohlađenu pečenu koru poprečno preseći napola.
Fil:
1. Jabuke oljuštiti i iseckati ih na kockice. Pomešati sa šećerom, rumom i vodom, te kuvati dok ne omekšaju. Sve zajedno umutiti u blenderu, pa u još toplu smesu dodati kockice čokolade i margarina da se rastope.
2. Gornji deo kore izmrviti i umešati u fil.
Finalni postupak:
1. Donju koru vratiti u pleh, pa je preliti sokom od jabuka. Premazati pripremljenim filom i ostaviti na hladnom da se stegne.
2. Otopiti čokoladu s margarinom i uljem i premazati kolač. Kad se glazura stegne, kolač seći na štangle.