Za pripremu domaćeg kečapa trebaće vam pola kilograma svežeg, zrelog paradajza (najbolje cherry), pola kilograma konzerviranog pelata, luk, polovinu glavice komorača, jedna stabljika celera, maslinovo ulje, malo svežeg đumbira, 2 čena belog luka, polovinu crvene ljute papričice, vezica svežeg bosiljka, so, biber, 1,5dcl vinskog sirćeta i šećera po ukusu.
Kako ga pripremiti?
Sve navedene sastojke sitno naseckati.
Naseckano povrće staviti u duboku posudu i pržiti na malo maslinovog ulja a zatim dodati začine: đumbir, beli luk, ljutu papričicu, korijander, bosiljak kao i so i biber.
Dinstati 10-15 minuta na laganoj vatri dok povrće ne omekša, a zatim dodati sav paradajz i 3 dcl hladne vode. Kuvati dok ne provri i dodati sveži bosiljak te smesu presuti u blender i dobro usitniti, dok smesa ne kaša.
Preliti umak u čist lonac i dodati šećer i sirće. Kuvati dok se ne zgusne (dok ne dobije gustinu kečapa).
Po potrebi dodajte začine.
Ovako pripremljen kečap može stajati i do 6 meseci.
Izvor: gastro.hr