4. Taljatele se mogu rezati nožem tako što se lenta rastanjenog testa blago pospe brašnom i presavije na dv-tri dela a zatim oštrim nožem reže na željenu debljinu. Nož posipati brašnom kako se testo ne bi lepilo. Dobijene tračice se lagano uvrnu na jednom kraju i slože na gomilu da se suše.
5. Međutim, mnogo je praktičnije taljatele rezati nastavkom na mašini za pastu. Jednom rukom pridržavati testo koje je donjim krajem uvučeno u mašinu, a zatim drugom rukom okretati navoj ili ručicu. Povremeno isečeno testo povući što dalje od mašine. Dobijene tračice uvrnuti na jednom kraju i formirati u prozračne gomilice. Ređati na pamučne krpe posute brašnom i ostaviti na promaji ili mesu pogodnom za sušenje par dana da se testo potpuno osuši. Skladištiti u tegle ili druge posude sa hermetičkim zatvaračima i koristiti po potrebi.
Savet: Domaće, sušene taljatele kuvati u posoljenoj vodi (10 g soli/1 l vode) dok ne isplivaju na površinu i razmotaju se. Sveže pripremljene taljatele dovoljno je kuvati 2-3 minuta. Ovo testo može se koristiti i za pripremu kora za lazanje. Nakon što se rastanji na debljinu od 3 mm iseći testo na komade odgovarajućih dimenzija posude za pripremu lazanja.