Sastojci:
½ kg kora za pitu
Fil
3 jajeta
1 čaša* šećera
1 vanil-šećer
1 čaša ulja
1 čaša jogurta
1 prašak za pecivo
±½ kg višanja
Preliv
3 čaše šećera
2 čaše vode
Napomena: čaša* = čaša od jogurta (180 g). Umesto jogurta može se koristiti kiselo mleko.
Priprema:
Preliv
1. U posudi zakuvati šećer i vodu da provri, a zatim kuvati još deset minuta pa skloniti sa vatre i ostaviti da se ohladi.
Fil
1. Umutiti jaja, dodati šećer i vanil-šećer pa nastaviti mućenje. Usuti ulje, zatim dodati jogurt i prašak za pecivo pa mutiti dok smesa ne postane glatka.
2. Kore podeliti na pola. Svaku koru premazati filom i ređati u pleh. Nakon što se utroši polovina kora, po srediti posuti višnje.
3. Potom nastaviti ređanje preostalih kora, premazujući svaku koru filom. Odozgo ne mazati.
4. Pitu iseći na kocke i peći u unapred zagrejanoj rerni 10 minuta na 200ºC a zatim nastaviti sa pečenjem još 30 minuta na 180ºC.
Finalni postupak
1. Vruć kolač preliti hladnim prelivom i ostaviti da se potpuno ohladi pre služenja.