Start Kuvamo sa Kuvamo sa – Esterhazi torta, po izboru Milkice Crevar Sakač

Kuvamo sa – Esterhazi torta, po izboru Milkice Crevar Sakač

Esterhazi torta
Foto: Mimi’s kingdom
  • 150 min
  • mirovanje 24 h
  • 10 osoba
  • Lako

Sastojci:

Kore
12 belanaca
250 g finog kristal šećera
20 vanil-šećera
250 g mlevenih pečenih lešnika
80 g brašna
Lešnik krem
12 žumanaca
250 g finog kristal šećera
20 g vanil-šećera
300 g putera sobne temperature
150 g mlevenih pečenih lešnika
Premaz
3 kašike marmelade od kajsija
1 kašičica vode
Bela glazura
300-400 g šećera u prahu
2 kašičice ulja
3-4 kašičice limunovog soka
oko 4 kašike vrele vode
Dekoracija
50 g tamne čokolade
1 kašičica ulja
100 g grubo seckanih pečenih lešnika

Koja je vaša omiljena torta?

Priprema:

Kore
1. Belanca umutiti u čvrst sneg, postepeno dodajući šećer i vanil-šećer.
2. Dodati mlevene pečene lešnike pomešane sa brašnom i nastaviti mućenje na najmanjoj brzini, vrlo kratko, dok se sve ne sjedini.
3. Smesu podeliti na pet delova i izručiti u kalup za tortu (Ø 25 cm) obložena papirom za pečenje ili koristiti dva kalupa istih dimenzija i smenjivati ih u toku pečenja.
4. Peći u ugrejanoj rerni na 160ºC, četrnaest minuta.
5. Gotovu koru, zajedno sa papirom za pečenje, izvaditi iz kalupa i ostaviti da se ohladi. Postupak ponoviti još četiri puta na hladne kalupe obložene papirom za pečenje.
Fil
1. Umutiti žumanca sa šećerom i vanil-šećerom pa kuvati na pari, uz redovno mešanje oko petnaest minuta. Pred kraj kuvanja, kad se fil zgusne, neprekidno mešati. Skloniti sa ringle i ostaviti da se potpuno ohladi.
2. Puter penasto umutiti, da posvetli i zapeni se.
3. U puter dodati ohlađena kuvana žumanca i mlevene pečene lešnike, pa sve dobro umutiti.
4. Od ukupne količine fila odvojiti dve kašike, za premazivanje oboda torte.
Finalni postupak
1. Prvu koru staviti na veći tanjir pa premazati ¼ fila. Postupak ponoviti i sa preostalim materijalom.
2. Petu koru ne premazivati i okrenuti je tako da površina koja je bila na papiru za pečenje bude okrenuta gore.
3. Preko torte položiti papir za pečenje i pritisnuti težim predmetom prethodno stavljenim u tepsiju.
4. Ostaviti tortu da se dobro ohladi u frižideru, oko sat vremena.
5. Marmeladu zagrejati sa malo vode, pa premazati u tankom sloju preko torte.
6. Ostaviti da odstoji još pola sata, kako bi se marmelada ohladila.
7. Premazati bočne ivice prethodno odvojenim filom.
8. Čokoladu istopiti na pari sa malo ulja i sipati u najlon kesicu, pa čačkalicom blago probušiti vrh kesice.
9. 300 g šećera u prahu, ulje, limunov sok i četiri kašike vrele vode promešati da se dobije svilenkasta i ne preterano tečna smesa, već je potrebno da smesa bude fino razmaziva.
10. Mokrim i zagrejanim nožem naneti i razmazati pripremljenu glazuru (nož držati u bokalu sa vrućom vodom).
11. Na vlažnu glazuru naneti rastopljenu čokoladu iscrtavajući četiri koncentrična kruga.
12. Čačkalicom nežno prevući šest linija koje se presecaju u centru i to naizmenično (jednu sa jedne, drugu sa suprotne strane).
13. Krupno seckane lešnike utisnuti oko torte ,pa ostaviti tortu da odstoji 24 sata pre služenja.