Sastojci:
500 g svinjskog buta u komadu
ili drugog mesa po izboru
1 glavica crnog luka
par čenova belog luka
so, biber
Testo
500 g kukuruznog brašna
prašak za pecivo
2 kašike masti
1 kašičica aleve paprike
voda (supa) po potrebi
so
Sos
20 suvih paprika
(slatke i ljute)
Ostalo
listovi kukuruza
so, biber
Priprema:
1. Meso posoliti, pobiberiti i staviti sa očišćenim lukom u komadu da se kuva u malo vode (toliko da prekrije meso).
2. Kuvati dok meso ne postane sasvim meko da se vlakna mogu lako razdvojiti.
3. Meso razdvojiti viljuškom (ili prstima) i isparčati na tanke niti.
4. Preko mesa sipati nekoliko kašika sosa od suve paprike.
5. Listove kukuruza dobro oprati i osušiti krpom.
Testo
1. U činiji pomešati kukurzno brašno, so, prašak za pecivo i promešati pa dodati mast i utrljati u brašno.
2. Dodati vode (supe) po potrebi toliko da se može razvući ali da ne bude previše mekano. Prekriti i ostaviti da odstoji sat vremena.
Sos
1. Suvu papriku staviti u šerpu i naliti vodom toliko da paprika bude potpuno u vodi. Kuvati na srednjoj temperaturi dok paprika ne omekša.
2. Skuvanu papriku staviti u blender samleti da se dobije fina, homogena smesa.
3. Po potrebi, doliti malo vode u kojoj se paprika kuvala i procediti kroz cediljku. Začiniti prema ukusu.
Finalni postupak
1. Na list kukuruza staviti otprilike dve kašike kukuruznog testa. Prstima rastanjiti preko polovine lista, da bude debljine oko 0,5 cm.
2. Preko testa od kukuruznog brašna staviti komadiće mesa. Sve zajedno zamotati u list kukuruza.
3. Napravljene sarmice ređati u šerpu sa rešetkastim dnom za kuvanje na pari.
4. U drugu šerpu, pogodnu za kuvanje na pari, sipati vodu i staviti da provri. Rešetkastu šerpu staviti na šerpu sa vodom, poklopiti i kuvati na pari oko 30 minuta. Voditi računa da u donjoj šerpi ima dovoljno vode kako ne bi isparila tokom kuvanja.
5. Kuvane tamales izvaditi iz lišća i poslužiti uz sos od paprike. Po želji može se dodati salata od paradajza ili krastavaca.
Fotografije pripreme recepta tzv. korak po korak, Svetlanine upute i cake za pripremu možete pogledati na sledećoj strani →