Sastojci:
Za koru:
200 g ”pti-ber” keksa
200 g mlevenog keksa
2 dl mleka
3 kisele jabuke (700 g)
3 banane (500 g)
150 g mlevenih oraha
1 kašika ruma
100 g šećera
Za fil:
2 pudinga od vanile
100 g šećera
8 dl mleka
2 dl slatke pavlake
2 šlaga
Priprema:
Kora:
1. Jabuke i banane oguliti i izrendati na krupno rende.
2. Rendano voće sjediniti sa mlevenim keksom, orasima i šećerom. Dobro izmešati da bi se dobila kompaktna smesa.
Fil:
1. U šerpu sipati 6 dl mleka, dodati šećer i ostaviti da proključa.
2. Posebno razmutiti puding od vanile i preostalo mleko te dodati u ključalo mleko i kuvati na umerenoj temperaturi dok se ne zgusne.
3. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag pa sjediniti sa ohlađenim pudingom i polako promešati.
Finalni postupak:
1. ”Pti-ber” keks natopiti u mleko, a zatim njime obložiti pravougaoni kalup (20×30 cm).
2. Preko ”pti-ber” keksa naneti fil od voća i poravnati pa premazati filom od vanile.
3. Šlag pripremiti prema uputstvu sa kesice i rasporediti preko fila. Gotov kolač ostaviti da se stegne, a zatim ga iseći na kocke.