Start Glavna jela Musaka s kelerabom i šunkom

Musaka s kelerabom i šunkom

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 75 min
  • 4 osoba
  • Lako

Sastojci:

3 kelerabe (oko 800 g)
800 g krompira
(kuvanog u ljusci)
3 kašike putera
3 kašike brašna
350 ml mleka
muskatni oraščić
350 g praške šunke
100 g Gauda sira
so, biber

Priprema:

1. Kelerabu oljuštiti i iseći na kolutove, pa kuvati u kipućoj slanoj vodi oko 10 minuta, te je dobro ocediti. Vodu u kojoj se povrće kuvalo ostaviti sa strane. Kuvani krompir oljuštiti i iseći na kolutove.
2. Rastopiti puter i lagano propržite brašno, uz redovno mešanje. Postepeno umešati 150 ml vode od kuvanja kelerabe i mleko, pa mešajući kuvati na laganoj vatri oko 5 minuta. Dobijeni bešamel sos začiniti po ukusu solju, biberom i muskatnim oraščićem.
3. Vatrostalnu posudu premazati puterom, pa uliti malo pripremljenog sosa.
4. Potom naizmenično ređati krompir, kelerabu, šnite šunke i bešamel. Završiti slojem krompira i bešamela.
5. Posuti rendanim sirom, pa peći u ugrejanoj rerni na 180ºC oko 35 minuta.
6. Poslužiti toplo, uz dekoraciju od peršuna i salatu po izboru.

Preporučujemo i recept za piletinu s povrćem.