Start Kuvamo sa “Na tanjiru” zdrava gozba – Kuvamo sa Milicom Knežević

“Na tanjiru” zdrava gozba – Kuvamo sa Milicom Knežević

Kukuruzni krekeri sa semenkama
Foto: Na tanjiru
  • 45 min
  • 4-6 osoba
  • Lako

Sastojci:

130 g kukuruznog brašna
(sitnog ili krupnog za palentu)
30 g lanenih semenki
35 g susama
50 g semenki suncokreta
50 ml maslinovog ulja
250 ml ključale vode
½ kašičice sitne soli + za posipanje

Priprema:

1. Pripremite dva velika pleha i zagrejte pećnicu na 150°C.
2. Brašno, semenke i pola kašičice soli ubacite u činiju. Dodajte ulje i malo izmešajte.
3. Dodajte i vodu koja je tek proključala i varjačom sve izmešajte. Smesa će biti veoma mekana, poput guste palente.
4. Testo podelite na dva dela i svaki razvucite veoma tanko između dva lista papira za pečenje. Najbolje je da koristite oklagiju, ali se može sasvim fino rastanjiti i prstima. Sklonite gornji papir i pažljivo prenesite testo u pleh, zajedno sa papirom. Ne brinite ako površina popuca, to će se ionako dogoditi prilikom pečenja. Pospite ovlaš solju (sitnom ili pahuljicama soli) i ponovite sve sa drugim delom smese.
5. Stavite plehove u zagrejanu pećnicu i pecite dok blago ne porumene i počnu da mirišu, oko 25 minuta uz uključen ventilator ili odvojeno oko 40 minuta, bez ventilatora. U prvom slučaju, zamenite mesta plehovima negde na pola pečenja.
6. Pustite da se na kratko prohlade, izlomite ih i služite blago tople ili ohlađene.