Kod intolerancije, u pitanju je nepodnošenje ili osetljivost na hranu s produženim dejstvom. Do reakcije ne mora doći, ili se ona javlja nakon nekoliko sati, u slučaju unosa veće količine hrane na koju je osoba netolerantna. Reakcija s produženim dejstvom dovodi do zdravstvenih tegoba poput glavobolje, reumatoidnog artritisa, sindroma nadražajnih creva. Neophodno je da prepoznamo simptome koje nam telo šalje, pa ukoliko primetimo bilo kakve smetnje pri konzumiranju određene namirnice, neko vreme je treba isključiti iz ishrane. Smetnje najčešće prave: mleko i mlečni proizvodi, laktoza, gluten, kofein, kvasac, južno voće… Prema novijim istraživanjima, smatra se da postoji uzajamna povezanost glutena i gojaznosti. Gluten dovodi do upalnih procesa u telu, a upravo ti procesi uslovljavaju gojaznost.
Da li je dovoljno jednom uraditi test intolerancije, ili ga je neophodno ponoviti više puta?
Test intolerancije trebalo bi raditi na svakih četiri do šest meseci, jer je promenljiv i zavisi od načina ishrane. Kada se pacijent pridržava predloženog jelovnika, tokom vremena organizam se čisti, pa nakon izvesnog perioda isključena hrana može ponovo biti vraćena u jelovnik, što se utvrđuje kontrolnim testom intolerancije. Ukoliko se neka namirnica nađe na listi nepoželjnih nakon više ponovljenih testova u dužem vremenskom periodu a da je pacijent pritom nije konzumirao, to je pouzdan dokaz da na nju postoji urođena intolerancija i da je treba trajno isključiti iz ishrane.
Da li se intolerantnost na određene namirnice može menjati tokom života?
Intolerancija na određene namirnice jeste promenljiva – njihovim isključivanjem iz ishrane telo se odmara od hrane kojom je bilo opterećeno. Nakon kraćeg ili dužeg vremena, isključene namirnice opet se mogu uvrstiti u jelovnik. Kontrolnim testom utvrđuje se dalji izbor namirnica jer se u međuvremenu može javiti intolerancija na hranu koja se do tada normalno konzumirala. Da bi se izbegla intolerancija na veći broj namirnica, neophodno je povesti računa o tome da jelovnik bude što raznovrsniji. Ukoliko je on jednoličan, lako će se razviti intolerancija na mnoge namirnice, jer se telo s vremenom zasiti i prestaje da dobija zdravu energiju a istovremeno se smanjuje apsorpcija nutrijenata.