Sastojci:
1 velika glavica luka
500 ml kefira ili gustog jogurta
2 belanceta
40 g integralnog pšeničnog brašna
60 g kukuruznog brašna
30 g prezli
½ kašičice soli
¼ kašičice bibera
¼ kašičice aleve paprike
oko 50 ml ulja
Priprema:
1. Luk očistiti i iseći na kolutove pa ih razdvojiti (svaki posebno, u prstenove).
2. Staviti luk u činiju i preliti kefirom toliko da bude delimično potopljen.
3. Luk prekriti i ostaviti da odstoji u frižideru preko noći (min 4-5 sati).
4. Umutiti belanca da se stvori mala pena.
5. Posebno, u široj i plićoj činiji pomešati brašna, prezle, so, biber i alevu papriku.
6. Luk vaditi iz kefira i blago ocediti, pa valjati u brašno tako da kolutovi budu potpuno obloženi sa svih strana.
7. Kolutove luka ređati na pleh obložen blago nauljenim papirom za pečenje.
8. Luk poprskati sa malo ulja i peći u ugrejanoj rerni na 220ºC, petnaestak minuta.
9. Zatim, luk okrenuti na drugu stranu i nastaviti pečenje još desetak minuta tj. dok ne postanu hrskavi sa svih strana i dobiju rumenu boju.
10. Nakon toga izvaditi luk iz rerne i ostaviti da se prohladi.
11. Poslužiti uz sos od kisle pavlake, kečapa, soli i bibera.