Sastojci:
Testo
125 g putera
100 g speltinog brašna
200 g ražanog brašna
1 kašičica soli
1 jaje
50-ak ml hladne vode
1 kašika jabukovog sirćeta
Fil
2 kašike maslinovog ulja
300 g pečuraka
1 čen belog luka
so, biber
1 jaje
Priprema:
Testo
1. Sastojke za testo pomešati i zamesiti testo tako da bude pogodno za rad i formiranje.
2. Pripremljeno testo umotati u najlon foliju i ostaviti u frižider pola sata.
Fil
1. Očistiti pečurke, iseći na listiće i propržiti na vrelom ulju.
2. Uz redovno mešanje, pržiti sve dok voda potpuno ne uvri a zatim dodati pasiran ili sitno seckan beli luk i začiniti prema ukusu.
3. Pržene pečurke skloniti sa ringle i ostaviti da se ohlade.
4. U ohlađenu smesu dodati jaje i dobro sjediniti.
Finalni postupak
1. Testo rastanjiti na debljinu oko 5 mm, a zatim okruglim modlama ili čašama seći testo.
2. U sredinu svakog kruga staviti fil, a zatim malo razvući gornji i donji kraj pa preklopiti i spojiti ivice tako da se dobije oblik čamca.
3. Pecivo ređati na pleh obložen papirom za pečenje i peći u prethodno urejanoj rerni na 220ºC prvih 20 minuta, a zatim peći 10-ak minuta na temperaturi od 180ºC.
4. Ovo pecivo se može poslužiti i kada je hladno.