Sastojci:
170 g bademovog brašna (savet: kupite fino mleveno brašno od badema, ne krupno)
110 g brašna od smeđeg pirinča, plus dodatno za posipanje
1/2 kašičice praška za pecivo bez glutena
1/4 kašičice soli
115 g putera, odstajalog na sobnoj temperaturi
1 dl vode pomešane sa kašičicom meda
2 velika jajeta
1 kašičica ekstrakta badema
1 kašičica ekstrakta vanile
1 kašičica rendane kore pomorandže, plus 2 kašike svežeg soka pomorandže
65 g neslanih pistaća u ljusci
60 g nezaslađenih sušenih brusnica
60 g crne čokolade (70% do 85% kakaoa)
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 160ºC. U posudi srednje veličine pomešajte obe vrste brašna, prašak za pecivo i so. U većoj činiji, mikserom na srednjoj brzini penasto umutite puter, pa dodajte jedno po jedno jaje neprekidno muteći. Potom dodajte ekstrakt badema i vanile, koru pomorandže i sok, i mutite dok se sve lepo ne sjedini. Zatim umešajte mešavinu brašna i na kraju, po potrebi, mlaku vodu pomešanu sa kašičicom meda. Lopaticom dodajte pistaće i brusnice.
2. Stavite testo na površinu koju ste blago posuli brašnom. Mesite pažljivo, a potom podelite testo na 4 dela. Rukama oblikujte svaki deo u veknicu dužine 15 cm. Prebacite svaku veknicu u veliku tepsiju obloženu pek-papirom i malo spljoštite. Dakle, veknica je duga 15 cm, širine je 5 cm i debljine 2,5 cm. Pecite veknice dok ne porumene i ne počnu da tamne pri dnu, što je oko 28 do 30 minuta. Pečene izvadite iz rerne i ostavite ih da se ohlade toliko da se mogu seći.
3. Reckastim nožem pažljivo dijagonalno isecite veknice na parčad debljine 1,5 do 2 cm. Svako parče položite u tepsiju i ponovo vratite u rernu da se dopeku dok ne poprime svetlosmeđu boju. Gotove kolačiće izvadite iz rerne i ostavite da se skroz ohlade.
4. Čokoladu otopite na pari. Ohlađene biskvite stavite što bliže jedan drugom, pa ih pomoću viljuške išarajte čokoladom. Ostavite da se čokolada stegne, a zatim ih do služenja držite u limenoj vakuum posudi.
IZVOR: UKUSNO I ZDRAVO, I.S.