Start Glavna jela Meso Ruske ćufte

Ruske ćufte

Foto: Dobra hrana
Foto: Dobra hrana

Sastojci:
– 500 g pilećeg belog mesa
– 1 glavica crnog luka
– 1 čen belog luka
– 1 kašika mlevene paprike
– prezli po potrebi
– 1 jaje, ulje
– 150 g pirinča
– 1 praziluk
– 2 šargarepe
– 200 g šampinjona
– 200 ml kečapa
– 40 g putera
– 5 dl mleka
– 2 kašike brašna
– 40 g parmezana
– mešavina začina

Priprema
1. Piletinu samleti na mašini za mlevenje, a crni i beli luk što sitnije iseckati.
2. Sjediniti mlevenu piletinu, crni i beli luk, mlevenu papriku, jaje i začine po ukusu. Dodati prezli koliko je potrebno da se dobije gušća smesa.
3. Od dobijene mase formirati ćuftice. Propržiti ih na ulju da porumene.
4. Praziluk iseći na kockice, šampinjone na listove, a šargarepu izrendati na krupno rende.
5. Na ulju propržiti praziluk i šargarepu, a zatim dodati šampinjone te i njih kratko prodinstati. Potom dodati pirinač i nastaviti sa dinstanjem uz dolivanje vode po potrebi.
6. Posebno u manjoj šerpi otopiti puter, dodati brašno i kratko propržiti. Postepeno dolivati mleko i mešati dok se ne zgusne. Pred kraj kuvanja dodati parmezan i začine po ukusu.
7. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju rasporediti fil od pirinča. U njega utisnuti pržene ćufte, preliti ih kečapom i na kraju bešamel sosom. Peći u zagrejanoj rerni dok ne porumene.