Start Deserti Kolači Šarm koji ne bledi – krempita

Šarm koji ne bledi – krempita

Krempita kremasti kolač sa kuvanim kremom i lisnatim testom
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 80 minuta
  • 8 osoba
  • Lako

Sastojci:

500 g lisnatog testa
Fil
6 jaja
1 ½ l mleka
250 g šećera
4 vanil-šećera
250 g oštrog brašna
300 ml slatke pavlake

Priprema:

1. Lisnato testo rastanjiti na debljinu od 3 mm u pravougaonik oblik veličine pleha u kom će se peći.
2. Tepsiju izvrnuti i prekriti papirom za pečenje položiti testo. Izbockati ga viljuškom i peći u zagrejanoj rerni na 200°C dok blago ne porumeni.
3. Pečenu koru izvaditi i ostaviti da se ohladi. Postupak ponoviti još jednom. Drugu koru, pre pečenja iseći na kockice.
Fil
1. Litar mleka sipati u šerpicu i dodati vanil-šećer pa kuvati mleko dok ne provri.
2. Posebno umutiti žumanca sa 125 g šećera, preostalim mlekom, pa postepeno dodavati oštro brašno muteći žicom dok se ne dobije ujednačena smesa.
3. U tankom mlazu sipati smesu u ključalo mleko, te nastaviti kuvanje neprekidno mešajući dok se ne zgusne.
4. Belanca umutiti u čvrst šam postepeno dodajući preostali šećer.
5. Šam od belanaca postepeno umešati varjačom u vreo fil.
Finalni postupak
1. Na dno dublje tepsije staviti koru, preliti je filom i ostaviti na hladnom da se stegne.
2. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i premazati preko fila.
3. Odozgo položiti lisnato testo isečeno na kockice i ostaviti da se krempita dobro ohladi.