Start Kuhinje sveta Francuska kuhinja: Sufle Al Grand Marnier

Francuska kuhinja: Sufle Al Grand Marnier

Foto: Guliver/Thinstock
Foto: Guliver/Thinstock
Poznati po bogatoj istoriji i kultrunoj baštini, Francuzi se najviše ponose svojom kuhinjom, sirevima i vinom. Priprema hrane za njih predstavlja svojevrstan ritual u kojem su naročito važni detalji. Čuveni sufle al grand marnier jedno je od onih jela na koje su Francuzi izrazito ponosni a za čiju su pripremu jedino potrebni pravi sastojci i malo strpljenja.
Suprotno opštem mišljenju, spravljanje suflea nije toliko teško i radi se uvek na isti način:
Priprema se smesa od brašna i putera u koju se potom ubacuju žumanca
Dobijena smesa zatim se sjedinjuje sa umućenim belancima
Toplota rerne izaziva širenje vazduha i uvećava sufle na impresivan način
Et voila’!
Mekoća suflea i njegova konzistencija zavise od mehurića vazduha zarobljenih unutra, i zbog toga treba obratiti pažnju na nekoliko stvari.
Belanca umutiti jedno po jedno, a ne sve odjednom. To će pomoći da se mehurići vazduha rastvore unutar njih.
Dok se sufle peče, ne otvarati rernu; ako se temperatura drastično smanji, sufle će se ”izduvati”. Da biste proverili da li je porumeneo, koristite lampicu u rerni i gledajte ga kroz staklo.
Kada se sufle izvadi iz rerne, on će se polako ”izduvavati”. Da biste obezbedili bolji vizuelni efekat, potrudite se da gosti već budu za stolom kada ga izvadite iz rerne i poslužite.