Sastojci:
Kora
200 g čokolade za kuvanje
85 g putera
1 kašika ruma
4 jajeta
80 g šećera
Čokoladni fil
375 ml slatke pavlake
340 g čokolade
3 kašike vode
3 kašike šećera
3 žumanceta
Fil od malina
500 g malina
10 g želatina
4 kašike hladne vode
80 g šećera
180 g bele čokolade
250 ml slatke pavlake
Ostalo
210 g piškota
250 ml slatke pavlake
Priprema:
Kora
1. Na pari rastopiti čokoladu i puter, pa ostaviti da se prohladi. Dodati rum i žumanca, pa dobro izmešati.
2. Posebno umutiti belanca, postepeno dodavajući šećer, u čvrst šaum.
3. U ohlađenu čokoladnu smesu dodati umućena belanca i polako promešati varjačom.
4. Okrugao kalup za torte (Ø=24 cm) obložiti papirom za pečenje, sipati i ravnomerno rasporediti smesu. Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 160º C, 15-18 minuta.
5. Pečenu koru ostaviti u kalupu da se potpuno ohladi.
Čokoladni fil
1. Čokoladu rastopiti na pari. Sjediniti vodu i šećer, pa prokuvati da bi se dobio sirup.
2. Žumanca umutiti mikserom, postepeno dolivajući vreo šećerni sirup. Smesu od žumanaca sjediniti s čokoladom i dobro izmešati.
3. Ostaviti da se ohladi, dodati šlag od slatke pavlake i izmiksati.
Fil od malina
1. Maline ispasirati i procediti kroz platno ili gustu cediljku, kako bi se odvojio sok od koštica. U sok dodati šećer i kuvati dok ne proključa.
2. Želatin preliti s četiri kašike vode i promešati da nabubri, pa dodati u topao sok od malina.
3. Dodati izlomljenu belu čokoladu i mešati dok se ne rastopi.
4. Ostaviti da se ohladi a zatim dodati šlag od slatke pavlake i promešati.
Finalni postupak
1. Preko ohlađene kore, uz ivicu kalupa, poslagati piškote.
2. Na koru naneti čokoladni fil, a potom fil od mallina i poravnati.
3. Slatku pavlaku umutiti u šlag, pa pomoću poslastičarskog džaka naneti na tortu.
4. Ostaviti u frižider da se dobro ohladi i stegne.
Savet: Nakon što se torta stegne, skinuti kalup i pažljivo odvojiti koru od papira za pečenje.