Start Kako napraviti Zvanično najbolji pire krompir na svetu – recept šefa Robušona

Zvanično najbolji pire krompir na svetu – recept šefa Robušona

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 45 minuta
  • 4 osobe
  • Lako

Sastojci:

½ kg belog krompira sa tankom ljuskom
250 g hladnog putera
120 ml vrelog mleka
so, morski oraščić

Da li vam se dopada recept?

Priprema:

1. Krompir dobro izribati, staviti da se kuva i naliti vode toliko da bude za tri prsta iznad krompira. Na litar vode dodati 10 g soli.
2. Kuvati otklopljeno na umerenoj temperaturi 20-30 minuta tj. bocnuti nožem krompir i ako komotno prolazi tj. kliza kroz krompir nije potrebno dalje kuvati.
3. Odmah ocediti krompir i ostaviti da se malo prohladi.
4. U međuvremenu, skuvati mleko (da provri) i ostaviti sa strane.
5. Tople krompire oljuštiti i iseći na četvrtine.
6. U šerpu sa debelim dnom dodati krompir pa ispasirati presom ili viljuškom.
7. Na umerenoj temperaturi prosušiti krompir 3-4 minuta, uz redovno mešanje. Puter iseckan na kockice dodavati malo po malo i mešati da se masnoća sjedini sa krompirom.
8. Dodati mleko u tankom mlazu uz neprestano mešanje žicom, kako bi pire postao lagan i vazdušast. Začiniti prema ukusu (ne štedeti na soli).
9. Pripremljeni pire razmazati preko sita 2-3 puta ukoliko se želi postići fantastično kremasta struktura.
10. Servirati dok je toplo kao prilog.

Savet: Pire je veoma bogatog, puterastog ukusa i nije potrebno servirati obimne porcije.