6. Manje alergije
Protivupalna svojstva maslinovog ulja dobra su i za one koji imaju alergiju. Ekstrakti masline deluju kao antihistaminici na staničnom nivou. Blokiranjem receptora histamina jedinstvene komponente u ekstraktima masline mogu pomoći u smanjenju alergijske reakcije. Uključite, zato, masline u antialergijsku ishranu. Mogu da povećaju protok krvi i svojim protivupalnim svojstvima pomognu kod ublaživanja bolesti kao što je astma.
7. Zdravlje probavnog trakta
Često konzumiranje vitamina E i mononezasićenih masti u crnim maslinama povezano je sa nižim rizikom od raka debelog creva. Ove hranjive materije sprečavaju rak debelog creva neutralizovanjem slobodnih radikala. Maslinovo ulje ima i blagotvorno dejstvo na čir i gastritis. Osim toga, aktivira izlučivanje žuči i hormona gušterače, te time smanjuje učestalost formiranja žučnih kamenaca. Šoljica crnih maslina sadrži 17 odsto dnevne količine vlakana, što unapređuje zdravlje probavnog trakta i podržava idealnu ravnotežu hemikalija i broja mikroorganizama potrebnih za zdrav probavni sistem.
8. Dobar izvor gvožđa
Masline, pogotovo crne, bogate su gvožđem. Sposobnost crvenih krvnih zrnaca da prenose kiseonik po celom telu zavisi od prisustva gvožđa u krvi. Ako patimo od nedostatka gvožđa, naše tkivo ne dobija dovoljno kiseonika i možemo da osećamo hladnoću ili slabost. Gvožđe, takođe, igra važnu ulogu u proizvodnji energije. I pravilna funkcija mnogih enzima i imunološkog sistema zavisi od dovoljne količine gvožđa.
9. Zdravlje očiju
Jedna šoljica maslina sadrži 10 odsto preporučene dnevne vrednosti vitamina A, koji je ključan za zdrave oči i omogućuje poboljšan noćni vid. Deluje i protiv katarakte, makularne degeneracije, glaukoma i drugih očnih bolesti povezanih sa starenjem.
10. Povećava nivo glutationa u krvi
Potrošnja maslina je povezana sa znatno povećanim nivoom glutationa u krvi i poboljšanjem antioksidativnog kapaciteta. Glutation je jedan od najvažnijih antioksidansa u prirodi. Niži nivo glutationa u krvi povezuje se sa povišenim krvnim pritiskom, povišenim postotkom telesnih masnoća i generalno lošijim zdravstvenim stanjem. Veći nivo dovodi se u vezu sa boljim zdravljem i prevencijom raka.