Sastojci:
150 g sočiva
100 g slanine
½ struka praziluka
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
1 šargarepa
1 manji krompir
800 ml goveđeg bujona
2 dimljene kobasice
so, biber
ulje
Priprema:
1. Sočivo ispati u više voda. Slaninu iseckati na kockice. Crni luk, praziluk, beli luk, šargarepu i krompir oljuštiti i iseći na sitno.
2. Na malo ugrejanog ulja kratko propržiti slaninu, dodati luk i nastaviti dinstanje, dok luk ne omekša.
3. Zatim, dodati šargarepu, beli luk i sočivo, pa propržiti.
4. Naliti bujonom, dodati krompir, sve promešati i kuvati oko 50 minuta.
5. Pred kraj, začiniti prema ukusu, dodati sitno seckane kobasice i kuvati dok kobasice ne omekšaju
6. Poslužiti toplo uz dodatak krutona ili salatu po izboru.