Sastojci:
350 g očišćenih račića
1 glavica crnog luka
200 g šampinjona
200 ml pavlake za kuvanje
150 g pirinča
so, biber
suvi začin
mirođija
ulje
Priprema:
1. Pirinač oprati i skuvati, a zatim što bolje ocediti od viška tečnosti.
2. Crni luk očistiti i sitno iseckati.
3. Šampinjone očistiti i iseći na tanke listiće.
4. Na ugrejanom ulju prodinstati crni luk, pa kada promeni boju i postane mekan dodati pečurke i nastaviti sa prženjem, uz redovno mešanje.
5. Na kraju, dodati račiće, začine prema ukusu i nastaviti sa kuvanjem još 5-6 minuta.
6. Zatim, dodati pavlaku i sve dobro sjediniti.
7. Skloniti sa vatre i dodati pirinač, promešati sastojke i ostaviti smesu da se potpuno ohladi. U ohlađenu smesu dodati seckanu mirođiju i promešati.
8. Od mase pripremiti manje pljeskavice i peći na ugrejanom i blago unauljenom neprijanjajućem tiganju 2-3 minuta sa svake strane.
9. Poslužiti dekorisano kriškama limuna, uz salatu od svežeg povrća ili umak po želji.