Start Zanimljivosti 10 razloga zbog kojih treba da jedete rotkvice

10 razloga zbog kojih treba da jedete rotkvice

Rotkvice su pravi vesnici proleća. Bilo začinjene u salati ili sveže kao dodatak na hleb namazan margarinom – rotkvice su prave vitaminske bombe.

Foto: Pixabay/Free images
Foto: Pixabay/Free images

Rotkvice su bogate vlaknima, vitaminom C, folnom kiselinom, kalijumom, a sadrže vrlo malo kalorija, zbog čega su odlična namirnica za prolećno čišćenje organizma. Sumporni heterozidi daju rotkvici specifičan miris i ljutinu, a što je rotkvica ljuća, to je zdravija i korisnija za organizam. Na varenje najbolje utiču kada se jedu sveže i sirove, pa ih jedite kao salatu ili prosto grickajte dok gledate televiziju, i na taj način ubrzajte vaš metabolizam.

Kada kupujete rotkvice, obratite pažnju da budu čvrste i crvene. Ako su čvrste, to je siguran znak da su tek ubrane, a ako su meke, velika je verovatnoća da su šupljikave i gorke. Nakon kupovine, odstranite zeleno lišće jer ukoliko ga ostavite, to može prouzrokovati stvaranje vlage koja uništava hranljive sastojke. Rotkvice čuvajte u frižideru najviše pet do sedam dana.

OVDE pročitajte 10 razloga zbog kojih su rotkvice zdrave!