Sastojci:
500 g cvekle
100 g oraha
3 čena belog luka
so, biber
½ veze peršunovog lista
½ kašičice timijana
½ kašičice nane
½ kašičice korijandera
1 kašika vinskog sićeta
Priprema:
1. Cveklu oprati, zamotati u alu foliju i peći u ugrejanoj rerni na 200ºC oko sat vremena tj. dok ne postane mekana.
2. Izvaditi je iz rerne i ostaviti da se prohladi pa dok je mlaka oljuštiti.
3. Potpuno ohlađenu cveklu izrendati na sitno rende pa ostaviti da se potpuno ocediti od viška tečnosti.
4. U blenderu samleti orahe i beli luk toliko da se dobije fina pasta.
5. Dodati grubo seckani list peršuna i ponovo izmiksati smesu.
6. U većoj posudi pomešati oceđenu cveklu, orahe, beli luk, peršun, timijan, nanu i korijander.
7. Zatim, začiniti i dodati vinsko sirće
8. Posudu poklopiti ili prekriti folijom pa ostaviti u frižideru oko 6 sati kako bi se ukusi što bolje razvili i povezali.
9. Kašikom vaditi smesu, dlanovima formirati kuglice i ređati na tacnu.
10. Kuglice čuvati u frižideru ili na drugom hladnom mestu a služiti ih kada dostignu sobnu temperaturu.
Savet: Prvi deo pripreme tj. pečenje, rendanje i ceđenje cvekle najbolje je uraditi dan pre nego što se krene sa formiranjem kuglica. Kuglice treba da budu blago kiselog ukusa tako da će količina sirćeta zavisiti od vrste cvekle koja se koristi. Po želji, kuglice se mogu dekorisati sitno seckanim perima mladog luka, peršunovim listom, vlašcem, seckanim orasima, tostiranim susamom itd.