Start Odabrani recepti 10 torti idealnih za uskršnju trpezu

10 torti idealnih za uskršnju trpezu

Foto: Dobra Hrana
Foto: Dobra hrana
  • 125 min
  • 10 osoba
  • Lako

Sastojci:

Kore
18 belanaca
18 kašika šećera
18 kašika mlevenih lešnika
6 kašika brašna
1½ prašak za pecivo
Fil I
100 g seckanih pečenih lešnika
200 g čokolade
18 žumanaca
200 g šećera u prahu
250 g margarina
Fil II
250 g šećera
1 l mleka
100 g gustina
250 g margarina
Ostalo
400 ml slatke pavlake
200 g čokolade

Priprema:

Kora
1. Umutiti 6 belanaca u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati 6 kašika šećera uz neprestano mućenje.
2. Potom u šam dodati 2 kašike brašna, 6 kašika mlevenih lešnika i ½ praška za pecivo, pa polako promešati varjačom.
3. Okrugao kalup za tortu obložiti papirom za pečenje pa sipati u njega pripremljenu smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 200˚C dok ne porumeni. Na isti način od preostalog materijala ispeći još dve kore.
Fil I
1. Sjediniti šećer i žumanca te umutiti na pari.
2. U ohlađenu smesu dodati penasto umućeni margarin, seckane pečene lešnike i rendanu čokoladu pa polako promešati.
Fil II
1. U odgovarajuću šerpu sipati šećer, a potom ga zagrevati na umerenoj temperaturi uz neprestano mešanje dok se ne karamelizuje.
2. Posebno umutiti mleko i gustin pa preliti preko karamela i nastaviti sa kuvanjem uz neprestano mešanje dok se ne zgusne.
3. U ohlađen krem dodati penasto umućeni margarin i izmiksati.
Finalni postupak
1. Tortu filovati na sledeći način: kora, ½ fila II, kora, fil I, kora, preostala polovina fila II.
2. Slatku pavlaku otopiti sa čokoladom. Ostaviti da se potpuno ohladi te umutiti u čvrst krem. Dobijenim kremom premazati tortu i dekorisati po želji.