Start Odabrani recepti 10 torti idealnih za uskršnju trpezu

10 torti idealnih za uskršnju trpezu

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock
  • 110 min
  • 8 osoba
  • Srednje zahtevno

Sastojci:

Kore
6 belanaca
7 kašika šećera
125 g mlevenih badema
3 kašike brašna
Fil
6 žumanaca
75 g šećera
2 vanil-šećera
50 g mlevenih badema
150 g margarina
50 g šećera u prahu
Ostalo
1 kašika džema od kajsija
Glazura
(bela)
pola belanceta
100 g šećera u prahu
½ kašike limunovog soka
½ kašičice ulja
(tamna)
25 g čokolade
½ kašičice ulja
Dekoracija
50 g listića badema

Priprema:

Kore
1. Penasto umutiti belanaca pa uz postepeno dodavanje šećera nastaviti mućenje sve dok se ne dobije čvrst sneg.
2. Dodati mlevene bademe i brašno pa spatulom lagano promešati.
3. Dno okruglog kalupa za torte (22 cm) obložiti papirom za pečenje i sipati smesu, pa ravnomerno rasporediti.
4. Peći u ugrajenoj rerni na 200ºC oko 5 minuta. Pečene kore izvaditi iz rerne i ostaviti da se potpuno ohlade, a zatim ukloniti papir za pečenje.
Fil:
1. Sirove bademe blanširati par minuta u ključaloj vodi, ocediti i skinuti ljusku.
2. Bademe kratko tostirati u pećnici na 80ºC desetak minuta. Voditi računa da ostanu beli. Osušene bademe samleti i ostaviti sa strane.
3. U posudi pogodnoj za kuvanje na pari umutiti žumanca sa šećerom i vanil-šećerom, pa kuvati na pari uz stalno mešanje žicom dok se smesa ne zgusne. Skuvani fil ostaviti da se potpuno ohladi.
4. Umutiti margarin sa šećerom u prahu pa dodati prethodno skuvanoj smesi od žumanaca. Sve dobro umutiti da se fino sjedini pa dodati mlevene bademe i još jednom promešati fil. Od ukupne količine fila odvojiti 3 kašike za premazivanje oboda torte.
Glazura
(bela)
1. Belance umutiti u čvrst sneg, dodati šećer i uz stalno mešanje nastaviti sa dodavanjem limunovog soka i ulja sve dok se ne dobije glatka i sjajna smesa.
(tamna)
1. Čokoladu rastopiti na pari pa dodati ulje i dobro sjediniti.
Finalni postupak
1. Četiri kore premazati filom pa složiti jednu na drugu i oblikovati tortu. Petu koru složiti na oblikovanu tortu i premazati zagrejanim džemom od kajsija.
2. Belu glazuru ravnomerno preliti preko torte.
3. Odmah nakon nanošenja bele glazure, čokoladom iscrtati koncentrične krugove i čačkalicom naizmenično povlačiti poteze od ivica torte ka centru i obratno.
4. Ivice torte ukrasiti seckanim bademima i ostaviti tortu na hladnom mestu.