Start Odabrani recepti 15 posnih recepata za jela, peciva i poslastice

15 posnih recepata za jela, peciva i poslastice

Foto: Dobra Hrana
Foto: Dobra Hrana
  • 45 minuta
  • mirovanje 2 h
  • 6 osoba
  • Lako

Sastojci:

Testo
800 g mekog brašna (tip 400)
200 ml ulja
200 ml vode
½ praška za pecivo, so
Fil
200 g gustina
800 ml vode
1 kašika senfa
250 g margarina
120 g kiselih krastavaca
75 g tunjevine iz konzerve
4 kisele crvene paprike
100 g posnog majoneza
2 kašike susama

Priprema:

Testo
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti ulje i vodu. Postepeno dodavati mešavinu brašna i praška za pecivo i ručno mesiti sve vreme dok testo ne počne da se odvaja od prstiju.
2. Umešeno testo ostaviti da odmori i podeliti ga na 4 jufke.
3. Svaku jufku istanjiti oklagijom na debljinu od 2 mm. Okruglu tepsiju okrenuti naopačke, prekriti papirom za pečenje, staviti razvučeno testo za koru i peći u zagrejanoj rerni na 200ºC dok ne porumeni. Na isti način ispeći još tri kore.
Fil
1. U dublji lonac sipati 8 dl vode, dodati gustin i malo soli po ukusu, te dobro izmešati. Kuvati na umerenoj temperaturi i mešati sve vreme dok se ne zgusne.
2. Zgusnut fil ostaviti da se ohladi, dodati u njega margarin, umutiti mikserom i podeliti na 4 dela.
3. U prvi deo dodati seckane krastavce, u drugi oceđenu tunjevinu, u treći seckanu crvenu papriku.
Finalni postupak
1. Prvu koru premazati filom od krastavaca, preklopiti drugom korom i premazati filom od tunjevine. Zatim naneti treću koru i rasporediti fil od paprike, te prekriti četvrtom korom.
2. Filovanu pitu premazati poslednjim filom od majoneza i posuti prženim susamom.