Start Odabrani recepti 15 posnih recepata za jela, peciva i poslastice

15 posnih recepata za jela, peciva i poslastice

Foto: Bakina Kujna
Foto: Bakina Kujna
  • 75 minuta
  • 6 osoba
  • Lako

Sastojci:

Kora
350 ml soka od narandže
4 kašike domaćeg džema od kajsija
120 g šećera
2 vanil-šećera
180 g pečenih mlevenih lešnika
100 g oštrog brašna
2 kašike kakaoa
1 prašak za pecivo
100 ml ulja
Fil
100 g čokolade za kuvanje
3 kašike marmelade od kajsija
120 g posnog mlevenog keksa
2 vanil-šećera
150 ml soka od narandže
Dekoracija
50 g čokolade za kuvanje
50 g seckanih, pečenih lešnika

Priprema:

Kora
1. U posudi sjediniti sok od narandže, džem od kajsija, šećer i vanil-šećer.
2. Posebno sjediniti oštro brašno, mlevene lešnike, kakaoa i prašak za pecivo, pa dodati u smesu od soka i izmiksati.
3. Na kraju postepeno dodavati ulje uz neprekidno mešanje dok se ne dobije ujednačena smesa.
4. Okruglu tepsiju nauljiti i posuti brašnom, pa razliti u nju smesu za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 min.
Fil
1. Na umerenoj temperaturi rastopiti čokoladu s marmeladom od kajsija.
2. Dodati mleveni keks, sok od narandže i vanil-šećer, te dobro izmešati.
Finalni postupak
1. Ohlađenu koru premazati pripremljenim filom.
2. Čokoladu ostavljenu za dekoraciju rastopiti i poprskati preko kore pa posuti seckanim lešnicima.