Sastojci:
2 plava patlidžana
4 glavice crnog luka
3 šargarepe
1 glavica manjeg belog luka
250 g paradajz pelata
100 g kupusa
3 paradajza
300 ml soka od paradajza
100 ml belog vina
300 ml supe od povrća
100 ml maslinovog ulja
100 g biljnog sira
origano, bosiljak
mešavina začina
Priprema:
1. Vrhove plavog patlidžana odseći, a zatim ga sa korom iseći na listove debljine 0,5 cm.
2. Listove patlidžana posoliti i ostaviti da puste sok, a potom ga propržiti na vrelom ulju.
3. Crni luk očistiti i iseći na rebarca, a šargarepu i kupus izrendati. Beli luk što sitnije iseckati. Paradajz pelat izgnječiti.
4. Na malo maslinovog ulja propržiti crni luk kako bi omekšao, zatim dodati šargarepu, beli luk i kupus, pa dinstati uz povremeno dolivanje vode dok povrće napola ne omekša.
5. Potom dodati paradajz pelat, origano, bosiljak i začine po ukusu te sve zajedno dinstati dok suvišna tečnost ne uvri.
6. Vatrostalnu posudu nauljiti i u nju složiti polovinu listova patlidžana. Preko staviti malo pripremljenog fila i preklopiti drugim listom patlidžana. Odozgo složiti kolutove paradajza.
7. Posebno umutiti sok od paradajza, belo vino, preostalo maslinovo ulje i supu od povrća pa preliti preko patlidžana. Prekriti folijom i peći u zagrejanoj rerni na 200°C oko 40 min.
8. Zatim skloniti foliju i nastaviti sa pečenjem dok suvišna tečnost ne uvri, a svi sastojci ne omekšaju. Pred kraj posuti rendanim sirom.