Start Zanimljivosti 20 zanimljivih činjenica o hrani

20 zanimljivih činjenica o hrani

zanimljivosti-o-hrani

Neosporno je da svi uživamo u hrani i ukusnim zalogajima, te da smo strastveni gurmani – neki manje, a neki više. Zašto onda ne biste naučili i neke činjenice o određenim namirnicama? Otkrivamo vam 20 zanimljivosti u vezi sa hranom, koje će vas, sigurni smo, oduševiti.

 

  • Mlečnu čokoladu je izumeo Danijel Piter, a koncept je prodao svom komšiji Henriju Nestleu.
  • Tri četvrtine uhvaćene ribe se pojede, a ostatak se koristi za proizvodnju sapuna, lepka, margarina i đubriva.
  • Da bi napravile jedan kilogram meda, pčele moraju da posete četiri miliona cvetova, pri čemu pređu razdaljinu kao da oblete planetu četiri puta.
  • Posle paradajza, banana je najpopularnije voće u svetu.
  • Postoji više od 10.000 vrsta paradajza.
  • Tokom srednjeg veka, šećer je bio luksuzna namirnica, čak devet puta skuplja od mleka.
  • Više od 90 odsto ulovljene ribe upeca se na severnoj hemisferi.
  • Vino se prodaje u zatamnjenim bocama, jer se kvari kada je izloženo svetlosti.
  • Godišnje se širom sveta pojede oko milijardu puževa.
  • Veruje se da je čaj slučajno otkrio kineski car 2737. godine pre nove ere, kada je vetar naneo lišće u lonac ključale vode.
  • Amerikanci jedu duplo više mesa od Evropljana, čak više od pedeset kilograma po osobi godišnje.
  • Francuzi godišnje izvezu 140 miliona boca šampanjca, a za lokalnu upotrebu proizvode dodatnih 180 miliona boca.
  • Poznato je da vitamin A sprečava “noćno slepilo”, a da su šargarepe bogate njime. Jedna sadrži više od 200 odsto preporučene dnevne količine ovog vitamina.
  • Luk, jabuka i krompir imaju isti ukus. Razlike koje osetimo, prouzrokovane su njihovim pojedinačnim mirisima.
  • Jabuke plutaju, jer u sebi sadrže 25 odsto vazduha.
  • Kupus sadrži 91 odsto vode.
  • Za varenje celera potrebno je više kalorija nego što on sam sadrži.
  • Kukuruz uvek ima neparan broj zrna.
  • Med je jedina hrana koja se nikada neće pokvariti.
  • Kikiriki je jedan od sastojaka dinamita.

Više o konferenciji Food Talk 2013 pročitajte OVDE.

Izvor: Inmedia.ba