Čoko-kesten torta
Sastojci:
za kore
– 8 jaja
– 8 kašika šećera
– 12 kašika kesten pirea
– 3 kašike brašna
– 1 prašak za pecivo
za fil
– 250 g margarina
– 160 g šećera
– 200 g kesten pirea
– 100 g čokolade
– 50 g eurokrema
– 100 g mlevenih badema
za dekoraciju
– 4 dl slatke pavlake
Priprema:
Kore:
1. Belanca odvojiti od žumanaca i umutiti u čvrst sneg.
2. U odgovarajućoj posudi pomešati žumanca, šećer, kesten, prašak za pecivo i brašno, pa dodati sneg od belanaca i polako promešati varjačom.
3. U okrugao kalup obložen papirom za pečenje sipati pripremljenu masu i peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
4. Pečenu koru ostaviti da se ohladi, a zatim je poprečno preseći napola da se dobiju dve kore.
Fil:
1. Čokoladu otopiti i ostaviti da se prohladi.
2. Margarin penasto umutiti, sjediniti sa šećerom, kesten pireom, mlevenim bademima, eurokremom i otopljenom čokoladom te dobro izmešati.
Finalni postupak:
1. Polovinu kore vratiti u kalup za tortu, sipati pripremljen fil, poravnati i preklopiti drugom korom. Sačekati da se torta stegne pa je izvaditi iz kalupa.
2. Tortu premazati šlagom od slatke pavlake.
SAVET PLUS:
Za pripremu ove torte ne morate koristiti industrijski kesten pire, već možete sami obariti kestenje i ispasirati.
Uživajte!
Pošaljite nam svoje kulinarske trikove i savete (napišite kratak tekst do 750 karaktera prema dole priloženim uzorima) i s propratnim fotografijama ili bez njih, uz potpisan ugovor, pošaljite na mejl posaljirecept@color.rs ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”. Autoru svakog objavljenog kulinarskog saveta ili trika, isplatićemo honorar u iznosu od 500 dinara!
Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.
VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!
Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net