Kada ne znate kako da poboljšate ukus nekom jelu – napravite sos! Samo malo mašte i veštine potrebno je da pripremite ukusne umake ili sosove čija će harmonija ukusa obradovati nepca i naizgled jednostavno jelo pretvoriti u pravi specijalitet.
U nastavku možete pročitati 3 recepta za sosove koje obavezno morate da pripremite. Nežna pulpa bundeve, sočni patlidžan i orašast ukus kikirikija zasigurno će ostaviti veliki utisak na vas i sigurni smo da ih nećete pripremiti samo jednom.
Sos od bundeve
Sastojci:
700 g bundeve
200 ml pavlake za kuvanje
1 kašika brašna
700 ml vode
1 kašika smeđeg šećera
1/2 kašičice mlevenog kima
1/2 kašičice mlevenog korijandera
so i biber po ukusu
1 kašika maslinovog ulja
3 čena belog luka
Priprema:
1. Bundevu iseckati na što manje kockice.
2. Pavlaku za kuvanje pomešati sa kašikom brašna vodeći računa da se ne naprave grudvice.
3. U tiganj sa zagrejanim uljem dodati iseckan beli luk i kim, promešati i odmah dodati bundevu. Ponovo promešati pa sipati vodu.
4. Kada voda proključa, posoliti i pobiberiti, dodati malo karanfilića, kašiku šećera pa smanjiti vatru i kuvati još 15-ak minuta, odnosno dok bundeva ne omekša. Tada umešati pavlaku sa umešanim brašnom, probati pa po želji još začiniti.
Služiti toplo uz njoke ili pak kuvanu teletinu.
Nastavak na strani 2 i 3