Sos Kaponata
Sastojci:
2 patlidžana srednje veličine
100 ml maslinovog ulja
2 manje glavice crnog luka
3 kašike paradajz pirea
2 stabljike celera
2 kašike kapara
10-ak crnih maslina bez koštica
2 kašike smeđeg šećera
2 kašike vinskog sirćeta
1/2 kašičice soli
1/2 kašičice
bibera
origano
Priprema:
1. Patlidžane oguliti i iseckati na kockice. Posoliti i ostaviti pola sata da izgube gorčinu.
2. U tiganj sipati deo ulja pa prodinstati sitno iseckan luk uz dolivanje malo vode. Kada luk omekša, dodati paradajz pire i na sitne komadiće iseckan celer te dinstati dok se sos ne zgusne.
3. Oceđene i salvetom osušene kockice patlidžana kratko propržiti na preostalom ulju u posebnom tiganju.
4. Patlidžan umešati u sos sa paradajzom i celerom, dodati iseckane masline, oprane i oceđene kapare pa sve promešati i dinstati još 5 minuta.
5. Na kraju sipati sirće, posuti šećerom i origanom, promešati i skloniti sa vatre.
Ovaj poznati sicilijanski specijalitet možete poslužiti sa testeninom.