Mleveno meso je nezaobilazan dodatak svakodnevnih jela koje pripremamo u svom domu. Iskoristite njegov maksimum, i ne činite sledeće greške.
1. Ne zamrzavajte mleveno meso u originalnom pakovanju
Pakovanje iz prodavnice je pretanko da bi meso zaštitilo od ekstremno niskih temperatura. Umesto toga, meso odložite u voštani papir ili aluminijsku foliju, pa ga tek onda stavite u deblju plastičnu kesu i ostavite u zamrzivaču za kasniju upotrebu.
2. Ne odmrzavajte mleveno meso u mikrotalasnoj
Mikrotalasna će početi da kuva površinski sloj mlevenog mesa i očvrsnuti ga, pre nego što se masa do kraja odmrzne. Najbolje je da meso odledite na prirodan način.
3. Ne stavljajte mleveno meso u hladan tiganj
Maksimalan ukus i karamelizaciju mesa postićićete ako odmrznuto meso stavite u vruć tiganj u koji ste dodali kašičicu ulja ili maslaca. Ne stavljaj e ga u hladan tiganj jer će se zalepiti za dno i dobiti neuglednu sivu boju koja nikome nije privlačna.
4. Ocedite višak vode
Mleveno meso tokom dinstanja ispušta višak vode, koje ispari usled dugotrajne termičke obrade. Nemojte se plašiti da ocedite ovu vodu tokom kuvanja, pogotovo ako pratite recept i brinete se koliko tečnosti morate dodati za pripremu određenog sosa ili jela.
5. Nemojte ispirati mleveno meso pre ili nakon kuvanja
Ispiranje mesa pre kuvanja ne uklanja bakterije s njegove površine, dok ispiranje nakon termičke obrade uklanja sav ukus.