Sastojci:
1 kg karfiola
1 glavica crnog luka
3 krompira
1 koren celera
250 ml neutralne pavlake
900 ml vruće vode
so, beli biber
ulje, puter
20 g tostiranih listića badema
Priprema:
1. Karfiol očistiti i usitniti na cvetove. Crni luk, krompir i celer oljuštiti i iseći na sitne kockice.
2. U šerpu dodati ulje i puter i sačekati da se ugreje. Dodati crni luk i dinstati uz stalno mešanje (po potrebi dodavati vodu).
3. U omekšali luk dodati koren celera i nastaviti sa dinstanjem dok celer ne omekša.
4. Dodati seckani krompir i karfiol, začiniti i sipati vodu. Poklopiti i kuvati na umerenoj temperaturi dok krompir ne omkeša.
5. Zatim, štapnim mikserom povrće ispasirati da se dobije kremasta smesa i doliti neutralnu pavlaku pa vratiti na ringlu da provri. Čorbu razrediti ukoliko je gusta za vaš ukus.
6. Toplu čorbu sipati u tanjire, posuti tostiranim bademima, dekorisati po želji i poslužiti.