Start Zimnica Recepti za 5 odličnih domaćih džemova

Recepti za 5 odličnih domaćih džemova

Džem od dinja i šljiva

Foto: Guliver/Thinkstock
Foto: Guliver/Thinkstock

Sastojci:
– 4 manje dinje
– 800g šećera
– 6 krupnih šljiva
– 2 vanil – šećera
– 1/2 limuna

Priprema
1. Dinje oljuštiti od kore i očistiti od semena pa iseći na krupnije kocke te samleti u blenderu.
2. Šljive oprati pa spuštati jednu po jednu u ključalu vodu i bariti oko 10 sekundi dok kora ne počne da se ljušti. Zatim ih vaditi rešetkastom kašikom da se ocede. Sačekati da se prohlade pa očistiti od koštica i ljuske.
3. U veću šerpu sipati izmiksane dinje, dodati izgnječene šljive, šećer, vanil-šećer i sok od limuna. Kuvati na umerenoj temperaturi. Kada smesa počne da se zgušnjava nastaviti sa kuvanjem uz neprekidno mešanje da ne zagaori dok se ne dobije željena gustina.
4. Tegle očistiti i ugrejati u rerni a zatim sipati u njih topao džem . Nakon toga vratiti ih u rernu i zagrevati na umerenoj temperaturi dok se ne uhvati korica . Potom ih izvaditi i zatvoriti te sačekati da se ohlade i poslagati u špajz.