#4 VITAMIN JE ZA OČI
Zovu je još i “vitaminom za oči”. Blitvu treba jesti jer povoljno utiče na vid, pogotovo kod starijih osoba.
#5 MELEM NA RANU
Narodna medicina blitvu koristi za oblaganje rana, a čorba od blitve dobra je i kod upale bešike i bubrega.
RECEPT PLUS
Oslić u blitvi i pavlaci
Sastojci:
– 800 g fileta oslića
– 1 veza blitve
– 200 g kačkavalja
– 3 jajeta
– 3 dl neutralne pavlake
– 1/2 kašičice belog luka u prahu
– 40 g parmezana
– 1 limua
– mešavina začina, biber
Priprema
1. Filete oslića iseći na krupnije komade, začiniti po ukusu i poprskati sokom od limuna.
2. Kačkavalj iseći na listove.
3. Listove blitve odvojiti od drški i kratko blanširati u slanoj vodi. Zatim ih uzdužno iseći napola da bi se od jednog lista dobile dve trake.
4. Na svaki komad ribe staviti list kačkavalja i uviti u list blitve.
5. Pripremljene paketiće poslagati u nauljenu tepsiju jedan do drugog tako da se na krajevima preklapaju.
6. Posebno umutiti jaja, neutralnu pavlaku, beli luk u prahu i parmezan. Začiniti po ukusu i preliti preko oslića da ogrezne. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni.
Uživajte u moćima ove zelene biljke.
D.S.