Rolovane lazanje
Sastojci:
– 10 listova kora za lazanje
– 500 g mlevenog junećeg mesa
– 1 glavica crnog luka
– origano, ulje
– 6 dl mleka
– 40 g putera
– 2 kašike brašna
– 20 g putera
– 250 g mocarele
– 4 dl soka od paradajza
– mešavina začina
Priprema
1. Crni luk iseći na kockice, a potom ga propržiti na vrelom ulju da porumeni. Dodati mleveno juneće meso te i njega kratko propržiti. Nastaviti sa dinstanjem dolivajući vodu po potrebi dok meso napola ne omekša.
2. Zatim sipati 2 dl soka od paradajza, dodati origano i začine po ukusu pa nastaviti sa dinstanjem dok meso potpuno ne omekša, a suvišna tečnost ne uvri.
3. Kore za lazanje kratko prokuvati u ključaloj vodi kako bi omekšale. Zatim ih izvaditi i ocediti.
4. Posebno u manjoj šerpi otopiti puter te dodati brašno i kratko propržiti. Zatim postepeno dolivati mleko mešajući dok se ne zgusne. Pred kraj kuvanja dodati parmezan i začine po ukusu.
5. Vatrostalnu posudu nauljiti pa u nju sipati 2 dl soka od paradajza i malo bešamel sosa.
5. Uzeti koru za lazanje, premazati je sa malo fila od mesa, posuti mocarelom i pažljivo urolovati. Na isti način od preostalog materijala oblikovati još rolnica i poslagati ih jednu do druge u pripremljenu vatrostalnu činiju. Potom ih preliti preostalim bešamel sosom i posuti mocarelom. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni dok ne porumeni.