Punjene njoke u sosu od sira
Sastojci:
– 1 kg krompira
– 350 g brašna
– 1 jaje
– 150 g pečenice
– 4 kašike ulja
– so
za sos
– 100 g putera
– 3 dl mleka
– 2 kašike brašna
– 200 g buđavog sira
– muskatni oraščić
– mešavina začina
Priprema
1. Krompir oguliti, iseći na kocke i obariti ga u slanoj vodi. Zatim ga ispasirati i ostaviti da se prohladi.
2. Dodati jaje, brašno i malo soli po ukusu, pa dobro izmešati.
3. Od priprenmljenog testa formirati trake debljine 2 cm. Iseći na komade, na svaki staviti kocku pečenice i obmotati testom.
4. Pripremljene njoke kuvati u posoljenoj ključaloj vodi. Kada isplivaju na površinu, kuvati ih još pet minuta. Potom ih procediti od suvišne tečnosti i poprskati sa malo ulja kako se ne bi slepile.
5. Preliti ih sosom od sira i služiti tople.
Sos od sira:
1. U odgovarajućoj šerpi otopiti puter, a potom dodati brašno i kratko propržiti. Zatim sipati mleko i mešati sve vreme kako bi se dobila odgovarajuća gustina.
2. Pred kraj kuvanja dodati buđavi sir, muskatni oraščić i mešavinu začina po ukusu. Nastaviti kuvanje na umerenoj temperaturi mešajući sve vreme dok se sir ne otopi.
Savet plus: Za pripremu ovog jela potrebno je koristiti beli krompir.