Niste još završili pripremu zimnice, a već vam nedostaje prostora u špajzu? Vreme je da zavedete red, a dobrom organizacijom prostora naći ćete mesto čak i za one stvari i namirnice koje ređe koristite.
Foto: Guliver/Thinkstock
U današnje vreme, kad se na sve načine dovijamo kako da što bolje iskoristimo svaki milimetar prostora u stanu, retki su oni srećnici koji imaju špajz. Međutim, još ređi su oni koji ga imaju i u svakom trenutku znaju gde im sa šta u njemu nalazi. Kad god ne znate šta ćete s nekom namirnicom ili praznom teglom, a vi je odložite u špajz rukovodeći se verovatno onom starom: neka je, zlu ne trebalo. I tako se cele godine u špajzu stvara potpuni haos. E pa, došlo je vreme da se bacite na veliko spremanje i da zavedete red.
POSTAVITE POLICE OD PODA DO PLAFONA
Kod svakog špajza najvažnija je dobra organizacija prostora jer je uglavnom reč o maloj prostoriji u kojoj se lako stvara haos. Pre nego što krenete u akciju, dobro razmislite šta sve od namirnica želite da držite u špajzu, a potom i koje od tih namirnica češće koristite, a koje ređe. Razvrstajte sveže namirnice od onih u konzervi ili tegli, a posebno mesto u špajzu trebalo bi da imaju i flaše. Police su uvek najjednostavnije rešenje za uređenje špajza jer ih možete postaviti od poda do plafona. Najbolje je da to učinite tako da svakoj možete prići kako biste iskoristili što više prostora. Donje police mogu biti šire jer njima lako prilazite, a na gornje police odložite posuđe koje retko koristite. Osim polica, u špajzu su dobro rešenje i fioke i posebne pregrade za začine, a nije zgoreg da u ovom kutku držite i male kuhinjske uređaje za koje nemate mesta u kuhinji.
Pročitajte i… Kako se začinsko bilje čuva za zimu?
6 SAVETA
– Ispraznite sve police u špajzu, očistite ih i, dok je špajz još prazan, vidite trebaju li vam možda novi pomoćni elementi za skladištenje namirnica poput fioka ili kutija.
– Bez žaljenja pobacajte sve namirnice koje ne koristite duže vreme ili im je istekao rok trajanja.
– Sortirajte hranu po kategorijama (na primer, konzervirana hrana, flaše, testenine i brašno i slično) i smestite svaku vrstu na svoju policu.
– Sitne namirnice poput praška za pecivo, vanilin šećera, cimeta ili kakaoa smestite u plastične prozirne kutije i stavite ih na policu.
– Povrće poput krompira i luka držite na najhladnijem i najtamnijem mestu u špajzu.
– Kako bi se i vaši ukućani lako snašli u špajzu kad vas nema kod kuće, nalepnicama označite namirnice na svakoj polici.
Da biste učestvovali u kreiranju sadržaja časopisa “Pošalji recept”, neophodno je da svoje recepte s fotografijama pripreme korak po korak, finalnom fotografijom jela i popunjenim ugovorom o autorskom delu pošaljete na mejl posaljirecept@color.rs, ili poštom na adresu Temerinska 102, 21000 Novi Sad – s naznakom za redakciju “Pošalji recept”.
VIŠE RECEPATA NAĆI ĆETE U MAGAZINU POŠALJI RECEPT!
Pratite nas i na fejsbuku: www.facebook.com/posaljireceptrs
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net