Ove namirnice nemojte ljuštiti- njihova kora je prava riznica hranljivih materija.
Kora voća i povrća krije vitamine neophodne za zdravlje kose, noktiju i pluća, a preporučuje se da se jedu namirnice koje nisu prskane ili dolaze iz organskog uzgoja.
Pogledajte koje namirnice ne bi trebalo da ljuštite pre pripreme i konzumiranja.
Krompir
U kori krompira se krije i do 20 posto ukupnih vitamina kao što je vitamin B. Možete ga pripremati presečene na pola i ispečene u rerni.
Patlidžan
Kora patlidžana obiluje fitonutijentima, nasuninom koji sprečava oštećenja ćelija koja mogu biti posledica starenja ili bolesti, piše Women’s Health. Može ga se puniti mešavinom povrća i peći u pečnici.
Slatki krompir (batat)
Većina hranljivih sastojaka skriva se upravo u kori batata. Ona sadrži vitamin C, kalijum i betakaroten, sastojke neophodne za jači imunitet, dobar vid i zdravu sluznicu grla i nosa. Slično kao i patlidžan, i batate možete prerezati po pola i puniti povrćem.
Krastavci
Kora krastavca bogata je antioksidansima i vlaknima koji jačaju imunitet, sprečavaju zatvor i blagotvorno deluju na zdravlje sistema za varenje.
Šargarepa
Šargarepu treba dobro oprati i može se jesti, poručuju nutricionisti. U njenoj se koži kriju antioksidansi i vitamin A koji čuvaju vid, zdravlje kose i noktiju, a studije su potvrdile da smanjuju rizik od raka.
Jabuke
U kori jabuke kriju se kvercetin, vitamin C i triterpenoidi koji djeluju antikancerogeno. Studije su potvrdile da konzumiranje jabuke s korom olakšava probleme s disanjem, produžava osećaj sitosti i štiti memoriju.
Izvor: 24sata.hr
Foto: freedigitalphotos.net