Neugodan miris tela jedan je od odbijajućih faktora u društvenim odnosima. Za to neki krive gene, jeftine parfeme, naporan posao, ali na to uveliko utiče i način ishrane.
Eksperti tvrde da uzroci neugodnog telesnog mirisa mogu biti preterano korišćenje dezodoransa, kao i bilološki sastav tela, ali svi se slažu i da određena hrana može biti uzročnik. Donosimo vam listu od sedam namirnica na koje morate obratiti pažnju, kako biste sprečili neugodne mirise.
Začinjena hrana
Unošenje previše začinjene povećava količinu sumpora u organizmu, koji se eliminiše iz tela kroz pore kože i disanjem. Potrudite se da jedete dobro balansiranu hranu, koja ne sadrži previše luka i ljutih papričica.
Crveno meso
Crveno meso se sporo vari, a ukoliko pojedete previše, to će dovesti do prekomernog znojenja. Iako vegeterijanci nemaju takvih problema zbog ograničenog unosa hrane, treba imati na umu da neke biljke takođe imaju slične efekte.
Alkohol
Unošenje prevelike količine alkohola utiče na pojavu neugodnih mirisa. Oko 10 odsto unesene količine alkohola se ne preradi u organizmu, a onda se prilikom znojenja javljaju neugodni mirisi.
Brza hrana
Preterana konzumacija brze hrane uz neaktivnost dovodi do nakupljanja masnih ćelija u telu, što je glavni uzročnik znojenja i neugodnog mirisa. Javlja se i neugodan dah, jer je za varenje brze hrane potrebno više vremena u odnosu na zdravu hranu. Hrana s mnogo ulja, šećera, brašna i soli se treba unositi u umerenim količinama.
Hrana koja ne sadrži ugljene hidrate
Ovakva hrana uzrokuje preterano znojenje i višak proteina. Zbog toga se stvaraju ketoni u krvotoku, koji dovode do neugodnog mirisa.
Mlečni proizvodi
Mlečni proizvodi su bogati proteinima, a varenje većih količina teče veoma sporo. Oslobađaju se jedinjenja koja prouzrokuju neugodan miris.
Duvan
Nije novost da duvan ne miriše prijatno. Neugodan miris se zadržava na koži, kosi i odeći.
Izvor: Klix.ba
Foto: Womenshealth