Mlevenim mesom u bešamel sosu
Sastojci:
– 500 g mlevene junetine
– 2 glavice crnog luka
– 5 krompira srednje veličine
– 1 kašika mlevene paprike
– 3 kašike paradajz pirea
– 5 kašika ulja
– mešavina začina, biber
za beli sos
– 80 g putera
– 4 kašike brašna
– 5 dl mleka
– 150 g kačkavalja
– 2 žumanceta
– muskatni oraščić
– mešavina začina
– biber
Priprema
1. Krompir očistiti i iseći na kriške, crni luk iseći na kockice, kačkavalj izrendati na krupno rende.
2. Na malo ulja propržiti luk kako bi postao staklast, potom dodati mleveno meso i dinstati dok ne promeni boju.
3. Dodati mlevenu papriku, paradajz pire i začine po ukusu. Nastaviti sa dinstanjem uz povremeno dolivanje vode, dok meso ne omekša, a suvišna tečnost ne uvri.
4. Pripremljen krompir napola obariti u slanoj vodi, a zatim ga ocediti.
5. U manjoj posudi otopiti puter, dodati brašno i kratko propržiti. U zapršku postepeno dolivati mleko i mešati sve dok se ne zgusne. Pred kraj kuvanja dodati kačkavalj, muskatni oraščić i začine po ukusu. Skloniti sa ringle, dodati žumanca i polako promešati.
6. U vatrostalnu posudu sipati trećinu pripremljenog sosa, naneti mešavinu krompira i fila od mesa, te preliti ostatkom sosa. Peći u zagrejanoj rerni na 200 ºC dok ne porumeni