Start Deserti Torte 7 savršenih torti s breskvama

7 savršenih torti s breskvama

Voćna torta

Foto: Dobra hrana
Foto: Dobra hrana

Sastojci:
za kore
– 10 belanaca
– 400 g šećera u prahu
– 2 kašike belog vinskog sirćeta
za fil
– 1 l mleka
– 4 pudinga od vanile
– 10 žumanaca
– 14 kašika kristal šećera
– 250 g putera
– 100 g margarina
– 4 dl pavlake
– 2 šlaga
– 1,5 kg bresaka
za dekoraciju
– 3 šlaga
– 500 g bresaka

Priprema
Kore:
1. U odgovarajućoj posudi umutiti pet belanaca u čvrst sneg, a zatim postepeno dodavati 200 g šećer u prahu i mutiti sve vreme. Pred kraj dodati kašiku belog vinskog sirćeta i nastaviti sa mućenjem.
2. Pravougaoni kalup obložiti papirom za pečenje, sipati u njega pripremljenu smesu i poravnati. Sušiti u zagrejanoj rerni na 120 ºC dok kora ne postane hrskava. Na isti način od preostalog materijala ispeći još jednu koru.
Fil:
1. U manju šerpu sipati 8 dl mleka, dodati četiri kašike kristal šećera i kuvati dok ne proključa.
2. Preostalo mleko umutiti sa praškom za puding od vanile, dodati u ključalo mleko i kuvati na umerenoj temperaturi mešajući sve dok se ne zgusne. Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.
3. Posebno umutiti žumanca i 10 kašika kristal šećera, te kuvati na pari i mešati sve dok se ne zgusne. Skloniti sa pare i ostaviti da se ohladi.
4. Margarin i puter umutiti u odvojenim činijama.
5. Sjediniti ohlađen fil od žumanaca i puding od vanile.
6. U mešavinu putera i margarina dodavati jednu po jednu kašiku pripremljenog fila i sve vreme mešati.
7. U dobijenu smesu dodati pavlaku i umućen šlag, te polako izmešati varjačom kako bi se dobila fina kremasta masa.
8. Breskve očistiti i iseći na kocke.
Finalni postupak:
1. Prvu koru premazati 1/4 fila, posuti 1/2 bresaka i naneti 1/4 fila. Isti postupak ponoviti još jednom.
2. Filovanu tortu premazati umućenim šlagom i dekorisati breskvama.