Start Deserti Srce torta

Srce torta

Foto: Marija Belić

 

Priprema: 120 min.

Pečenje: 30 min.

Mrsno jelo

Sastojci:

Za koru:

* 9 belanaca

* 9 kašika šećera

* 12 kašika mlevenih oraha

* 3 kašike mlevenih lešnika

* 3 ravne kašike brašna

Za fil:

* 9 žumanaca

* 9 kašika šećera

* 1 puding od vanile

* 300 ml mleka

* 250 g margarina

* 200 ml slatke pavlake

* 300 g oceđenih malina

* 100 g krupno mlevenih lešnika

 

Priprema:

1. Za pripremu kore belanaca umutiti u čvrst šam postepeno dodajući šećer.
2. Pomešati brašno s orasima i lešnicima pa dodati u šam od belanaca i polako promešati varjačom kako bi se dobila ujednačena smesa.

3. Kalup za tortu u obliku srca obložiti papirom za pečenje i izliti u njega trećinu smese za koru. Peći u zagrejanoj rerni na 180°C desetak minuta. Na isti način od preostale smese ispeći još dve kore.
4. Posebno pripremiti fil. U šerpu sipati 200 ml mleka, dodati šećer i kuvati dok ne proključa. Posebno umutiti preostalo mleko sa žumancima i pudingom pa sipati u ključalo mleko i kuvati neprekidno mešajući dok se ne zgusne.
5. Ohlađeni fil sjediniti s penasto umućenim margarinom i izmiksati.
6. Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag.
7. Prvu koru vratiti u kalup za tortu i premazati je trećinom fila. Preko njega rasporediti polovinu malina, posuti ih polovinom lešnika i premazati trećinom šlaga od slatke pavlake. Prekriti drugom korom te postupak filovanja ponoviti.
8. Završiti s trećom korom, te celu tortu premazati preostalim filom i dekorisati šlagom.

Recept Marije Belić iz Dobrinaca