Poznato je da su orašasti plodovi veoma zdravi, a novija istraživanja pokazala su da šaka ovih namirnica dnevno može da produži vaš život, te da smanji rizik od brojnih bolesti. Kikiriki spada u porodicu mahunarki, a bogat je vitaminima i mineralima koji pogoduju zdravlju. Ipak, birajte onaj koji nije previše masan, ali ni slan, kako ne biste naškodili funkcionisanju organizma.
Pročitajte u nastavku koje su seve blagodeti ove ukusne grickalice…
1. Poboljšava krvnu sliku i štiti srce
Neprženom kikirikiju, odnosno onom u kori, nisu industrijski dodate masnoće i soli pa je samim tim prirodna i zdrava namirnica koja ima brojna nutritivna svojstva. Kikiriki je bogat zdravim masnoćama koje snižavaju štetni holesterol, te tako štite srce i celokupan kardiovaskularni sistem. Kikiriki sadrži i amino kiselinu arginin koji opušta krve sudove i na taj način reguliše krvi pritisak. Pored toga, agrinin ima ključnu ulogu u stvaranju azotnog oksida koji štiti organizam od uzročnika tuberkuloze. Takođe, kikiriki je odličan za krv jer sadrži gvožđe, a njegovim redovnim konzumiranjem možete iskoreniti anemiju.
Zašto bi još trebalo redovno da jedete kikiriki pročitajte OVDE