Start Zanimljivosti Lakovita svojstva supe i soka od kupusa

Lakovita svojstva supe i soka od kupusa

Kupus-dijeta

Topla supa od kupusa olakšava iskašljavanje i smiruje nadraženost dušnika. Za malokrvne osobe preporučuje se sirov kupus ili kuvan na pari

Poput mnogih namirnica i kupus poseduje dragocena lekovita svojstva. Pre svega, reč je o namirnici koja sadrži najvažnije elemente za održavanje biološke ravnoteže organizma, ističu nutricionisti. Osim toga, kupus sprečava avitaminozu, leči sluzokožu organa za varenje, dok rasol pomaže kod hroničnog zatvora. Da bi se uspostavio dobar rad creva, dovoljno je uzimati dve do tri kašike rasola, pre svakog obroka.

S druge strane, topla supa od kupusa olakšava iskašljavanje i smiruje nadraženost dušnika. Za malokrvne osobe preporučuje se sirov kupus ili kuvan na pari, jer sadrži obilje neophodnih mineralnih soli, vitamina, kao i hlorofil.

Čir na želucu takođe može da se leči, ali sokom od kupusa. Sok se pije između obroka, a ako izaziva smetnje prilikom varenja, treba da se pije sat vremena posle obroka.

A pre obroka, čaj od kamilice i kima. Sok se sprema tako što se isecka pola kilograma kupusa, samelje, malo posoli i ostavi da odstoji. Posle toga se procedi kroz gazu, i čuva u frižideru.

Supa od lišća kupusa sprema se tako što se prvo na tri supene kašike ulja proprže dve supene kašike brašna. U to se doda usitnjeno lišće, da se malo sjedini sa zaprškom, a onda zalije vodom do željene gustine. Kuva se uz dodatak lovorovog lista, bibera u zrnu i biozačina. Na kraju se doda sitno seckan čen belog luka, po želji peršunov i celerov list i dve supene kašike kisele pavlake.

Izvor: novosti.rs