Start Predjela Slavski kolač

Slavski kolač

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdica (5 glasova, prosek: 3.20 od 5)

Loading ... Loading ...
slavski kolac
Priprema:
1. U odgovarajućoj posudi sjediniti 2 dl mlakog mleka, šećer, svež kvasac i kašičicu brašna pa dobro izmešati i ostaviti da nadođe.
2. U posudi za mešenje sjediniti polovinu brašna, ostatak mlakog mleka, jaje, 3 žumanceta, so, 2 dl ulja i nadošao kvasac pa promešati. Zatim postepeno dodavati preostalo brašno i mesiti dok testo ne počne da se odvaja od posude. Umešeno testo ostaviti na toplom da nadođe.
3. Nadošlo testo istanjiti oklagijom na debljinu od 2 cm i premazati ga polovinom omekšalog margarina. Potom ga presaviti četiri puta i ostaviti da odstoji 20 min. Ponovo ga razvući na debljinu od 2 cm, premazati preostalim margarinom i opet presaviti četiri puta te ostaviti da miruje 20 min.
4. Odstojalo testo istanjiti oklagijom na debljinu od 1 cm i iseći na kocke (10×10 cm).
5. Isečene kocke urolovati. Dublju šerpu nauljiti i posuti brašnom a zatim u nju poslagati rolate jedan do drugog dok se ne popuni površina (rolati se ne smeju pritiskati).
6. Oblikovani kolac premazati umućenim jajetom i posuti susamom pa ostaviti još 15 min. da nadođe. Peći u zagrejanoj rerni na 200 °C 45 min. potom prekriti folijom i nastaviti sa pečenjem još 15 min.

Recept Ratomirke Jeftić iz Ledinaca
Recept Ratomirke Jeftić iz Ledinaca