Doslovno prevedeno to je slatko od mleka, ustvari karamel namaz veoma popularan u Južnoj Americi, posebno Argentini i Urugvaju. Ova delikatesa kod njih je gotovo nacionalno jela, koriste ga kao namaz, preliv, kao kremu ili dodatak kremama za torte i kolače… Francuzi imaju nešto slično, confiture de lait (marmelada od mlijeka), a englezi ga zovu milk jam. Priprema ovog karamel namaza je jednostavna ali dugotrajna. Ipak, verujte, čekanje se isplati. Na jedan litar punomasnog mleka uzmite 40 grama maslaca, 300 grama šećera, malo ekstrakta vanilije, malo soli i kašičicu sode bikarbone (ako želite da vam namaz bude svetao sodu slobodno izbacite). Pustite mleko da zakuva pa mu dodajte sve ostale sastojke, ostavite da krčka otprilike dva sata na laganoj vatri. Što se duže krčka rezultat će biti bolji. Kad se mešavina počne zgušnjavati, neprestano mešajte pa skinite kad dobije gustinu tekućeg karamela. Prelijte u sterilnu teglicu i zatvorite. U frižideru može da stoji i do mesec dana.
Izvor: lifepressmagazin.com